Seksualundervisning, selvsagt.

Nå er det år og dag siden jeg har skrevet så mye som en prikk her inne på bloggen min; så jeg vet selvsagt at ingen blir å lese dette innlegget. Samtidig, så tenkte jeg med meg selv at dette er noe jeg har en så fantastisk sterk mening om, at det er forbanna tåpelig om jeg holder det inni hodet mitt. Jeg trenger få det UT! Det kan ikke bare ligge i hjernemassen min, og rulle rundt der sammen med sjokoladeavhengighet og tanker om å vaske gulvet. 

 


(illustrasjon, hentet fra https://pixabay.com)

Jeg husker seksualundervisningen vi hadde. Deler av den, i alle fall. Den foregikk omtrent noe slik som dette: "Hei klassen! Nå skal vi ha seksualundervisning, dere. Dette er en mannekropp *bilde*. Dette er en kvinnekropp *bilde*. Når tissene deres gnukkes sammen kan det bli barn. Og forresten; kvinner får mensen, så her kan dere få se oppsugningsevnen til en tampong. Takk for i dag!".. (Ordrett var det nok ikke, men det var jaggu ikke langt unna!)

 

Nå som jeg er voksen (.. nesten) og har egne barn, må jeg nesten ta en runde med meg selv der jeg spør; holder dette? Da jeg var, for ca et års tid siden eller så, på et slags foredrag om seksuelle overgrep på barn, fikk jeg svaret mitt. NEI. Aldeles ikke. Mange barn vet ikke engang at det de har blitt utsatt for som små er overgrep, eller hva de kan gjøre med det eventuelt. De klarer ikke sette ord på hva som har skjedd, fordi ingen voksne vil snakke med dem om slikt. Det er så tabu å snakke om kjønnsorganene, at alt som omhandler disse, forbindes med skam. Det blir jo ikke riktig i det hele tatt...

Kort sagt; det jeg mener, helt enkelt forklart, er at seksualundervisningen i seg selv burde bli kuttet ut. Istedenfor bør det innføres kroppsundervisning, som bør taes en til to ganger i året, fra første til tiende klasse. Tilpasset informasjon, til hver aldersgruppe.

Det er tåpelig å snakke om menstruasjon i femte klasse, dersom noen av barna har fått dette halvåret før. Og hvorfor ikke ta en fellesinnføring om personlig hygiene fra starten av, fremfor å nesten ikke tørre å si dette til eleven som lukter fælt i sjette klasse? Hva med å ta opp grensesetting i tidlig alder, slik at barn vet at deres kropp er kun deres? For ikke å snakke om informasjon om hvordan barn blir til (på et mer avansert nivå), informasjon om hvordan kjønnssykdommene smitter og hva konsekvensene er, samt informasjon om hva som er normalt (og hva en evt bør gå til legen med).. 

Med mitt barn (og mine fremtidige barn) tar jeg dette selv etterhvert. For, mange som leser dette kan sikkert tenke at "dette er jo foreldrenes jobb..". Samtidig vet jeg at det er mange som ikke får vite om slike ting. Og dersom et slikt tiltak i skolen kunne forebygget seksuelle overgrep eller mobbing, eller til og med kanskje bidra til at barn og unge blir mer trygge på sin egen kropp, så hvorfor ikke?

 

 

TLDR versjon; jeg mener at barn burde fått en bredere undervisning om kropp på skolen, slik at de får mer informasjon enn det de gjør i dag.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits